Sewperwoman: Duurzaam Kledingherstel en Creatieve Zero Waste Projecten
Tijdens mijn zero waste / low waste traject probeer ik zoveel mogelijk te leren van verschillende mensen en bronnen. Naast het lezen van boeken, het kijken van documentaires en het volgen van Instagrammers en YouTubers, besloot ik ook mensen te bezoeken die professioneel bezig zijn met een duurzame levensstijl. Zo ontstond mijn "Zero Waste Warriors" collectie. Met behulp van foto's en korte interviews wil ik graag de verhalen van deze inspirerende mensen delen.
September is dé maand om even stil te staan bij onze kledingconsumptie, dankzij initiatieven zoals "Second Hand September." Wereldwijd wordt er jaarlijks meer dan 92 miljoen ton aan kledingafval geproduceerd, en een groot deel daarvan belandt op stortplaatsen, vaak zonder ooit gerecycled te worden. De mode-industrie is verantwoordelijk voor zo’n 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan de uitstoot van alle internationale vluchten en scheepvaart samen.
Door tweedehands te shoppen, kunnen we een grote impact maken op zowel het milieu als onze eigen garderobe. Wil je wat inspiratie opdoen? Check dan zeker mijn TikTok, waar ik elke week mijn favoriete tweedehands outfits deel. Het is een leuke uitdaging om creatief te zijn met bestaande kledingstukken en zo bij te dragen aan een duurzamere wereld!
Tijdens 'Socond Hand September', deel ik graag het verhaal van Sewperwoman, een creatieve vrouw bij wie je in haar caravan terecht kunt voor herstellingen, retouches en allerlei creatieve (s)toffe(n) projecten. Ik bezoek haar regelmatig om mijn oude, favoriete kledingstukken te laten herstellen en om tweedehands items zo aan te passen dat ze perfect passen. Een interview met Inge, de Sewperwoman zelf, mocht daarom niet ontbreken in de Zero Waste Warriors -reeks.
Wie is Inge?
Inge is getrouwd en moeder van drie zonen van 15, 13 en 8 jaar. Toen ze hun tuin opnieuw aan het aanleggen waren, kwam ze op het idee om er een caravan neer te zetten en deze om te bouwen tot haar naaiatelier.
Als Inge niet aan het naaien is, geeft ze les: tot vorig schooljaar op basisschool Het Kleurenpalet in hartje Brugge, en nu voor Ligo in Veurne, waar ze basiseducatie geeft aan volwassenen.
Het is altijd fijn om bij Inge langs te gaan, niet alleen omdat ze ervoor zorgt dat ik mijn kleding extra lang kan blijven dragen, maar ook omdat ze een super lieve vrouw is met wie het altijd gezellig praten is.
Hoe kwam je op het idee om Sewperwoman op te starten?
Ik was op zoek naar een evenwicht tussen het zorgen voor/bezig zijn met kinderen in de klas en mijn eigen kinderen thuis, en het vinden van de nodige rust. In mijn caravan vind ik die rust, zodat ik daarna weer actief kan zijn.
Voor welke zaken kunnen klanten bij jou terecht?
Voor alle soorten herstellingen aan kleding, maar ook voor creatieve ideeën waarbij een naaimachine nodig is.
Het herstellen en aanpassen van kleding in plaats van ze te vervangen, is een zeer duurzame keuze en sluit perfect aan bij de zero waste-levensstijl. Zijn er daarnaast nog andere manieren waarop je oude kleding of stoffen op een creatieve, milieuvriendelijke manier hergebruikt?
Absoluut. Ik vind het geweldig om oude kledingstukken, vooral die van kinderen, een tweede leven te geven door ze om te toveren tot nieuwe, functionele items of waardevolle herinneringen.
Zo heb ik bijvoorbeeld voor ons gezin herbruikbare doekjes gemaakt van oude t-shirts en tetradoeken, waarmee we papieren keukenrollen volledig hebben vervangen. De ene kant van de doekjes is gemaakt van gerecycleerde tetradoeken, terwijl de andere kant komt van t-shirts waar ik moeilijk afscheid van kon nemen. Het is een simpele maar effectieve manier om minder afval te creëren, en ze zijn perfect voor dagelijks gebruik of om mee te nemen tijdens uitstapjes en picknicks.
Daarnaast bedacht ik ook de ‘geboortedoos,’ geïnspireerd door mijn wens om herinneringen aan de babytijd te bewaren. Van oude lakentjes of andere zachte stofjes maak ik kleine zakjes om belangrijke items zoals het geboortekaartje, ziekenhuisbandje, of eerste schoentjes in te bewaren. Alles komt dan samen in een prachtige doos, die ik bekleed met bijpassende stof. Dit project is voor veel ouders een mooie manier om dierbare momenten tastbaar te houden.
Denk je dat jouw klanten bewust bezig zijn met duurzaamheid? Voel je hierin een evolutie sinds de start van je onderneming?
De meeste klanten komen nog altijd voor de 'klassieke herstellingen': een zoom inleggen, een rits vervangen, enzovoort. Maar ze zijn wel altijd blij dat ze iemand gevonden hebben die kan herstellen, zodat ze kleding niet meteen hoeven weg te gooien.
Zijn er regelmatig klanten die vragen om tweedehands kleding aan te passen of te herstellen? Zie je hierin een evolutie?
Ja, dat gebeurt zeker, maar de meeste klanten zijn vooral heel tevreden dat hun favoriete broek of jurk een tweede leven kan krijgen.
Wat vind je van fast fashion merken? Zie je een duidelijk verschil in kwaliteit? Is er veel vraag om deze kleding te herstellen?
Die kleding komt vaak bij mij binnen met de nodige ergernis van de klant: "Ik heb die broek nog maar net, en de rits is al kapot" of "De naad is al gescheurd." Het is heel duidelijk dat duurzaamheid daar niet de prioriteit is. Door mijn kritische houding zijn mijn eigen kinderen zich daar ook van bewust. Zij gaan actief op zoek naar tweedehands kleding en weten al dat ze met bepaalde merken niet moeten aankomen, ook niet tweedehands! 😁
Dankjewel Inge! Tot gauw!
Praktische info:
Je kan Sewperwoman terugvinden in Sint-Andries, Brugge
P.S. Misschien vind je deze duurzame kleding-inspiratie ook interessant:
Deze Fabulous Fashionistas met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar, zijn vastberaden om er fantastisch uit te zien en plezier te hebben.
Vivienne Westwood, iconischer kan het niet. Zij is de pionier als het gaat om mode die meer is dan kleding ("Buy Less!"), maar ook een manier om te protesteren.
Alle interviews met Zero Waste Warriors op een rijtje.
///
Interesse in een social media reportage?
Contacteer me gerust om vrijblijvend meer info te ontvangen
of neem alvast een kijkje op mijn website om een overzicht van mijn aanbod en de prijzen te zien.
///
Alle beelden op deze site en blog zijn beschermd volgens de portret- en auteursrechten.
Beelden kunnen niet gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.
Commentaires